Kansanedustajat Facebookissa – kuka on kenenkin kaveri?

10/02/2012

EDIT: English summary as the Google’s translation makes me look like an illiterate git. Mapping the Facebook friendship network and visualizing it with Gephi. The size of the node represents the amount of friends the MP has amongst other MP’s and the color represents the party.

Nyt kun presidentinvaalit ovat ohitse ja sosiaalisen median vaikutukset poliittiseen kampanjointiin on punnittu, voimme siirtyä suomalaisen arjen olennaisimpaan peruskysymykseen: kenellä eduskunnassa on eniten kavereita?

Usealla kansanedustajalla on joko henkilökohtainen profiili tai oma sivunsa, jonka kautta he pitävät yhteyttä äänestäjiinsä. Näistä profiileista ja sivuista raportoinut on esimerkiksi Verkkouutiset. Itseäni kiinnostaa pelkkien sivujen olemassaolon lisäksi se, miten kansanedustajat ovat toistensa kavereita. Jos tiedät kahden henkilön Facebook-id:n, voit kysyä Facebookilta, ovatko nämä kaksi kavereita keskenään. Tämän tiedon avulla voin hakea kaikkien Facebookissa olevien kansanedustajien kaverisuhteet toisiinsa.

Kuvassa pallon koko vastaa kavereiden lukumäärää ja väri puoluetta. Viiva edustajien välillä tarkoittaa kaverisuhdetta. Voimme todeta, että Arto Satonen (kok) voitti eduskunnan kaverikisan 124:llä kaverillaan. Miapetra Kumpula-Natri (sd) oli kakkonen 111 ja Merja Kyllönen (vas) täpärä kolmonen 110:llä kaverillaan. Jos ei muuta voi sanoa, niin nämä kolme ovat kansanedustajien keskuudessa ainakin aktiivisimpia kaverikutsujen lähettäjiä.

Keskimäärin kavereita edustajilla oli 42 kappaletta ja kaveriverkoston halkaisija (eli kuinka monella askeleella kaksi kauimmaista edustajaa tavoittavat toisensa) oli neljä askelta. Puoleilla keskimäärin kavereita: sd 56, kok 50, kesk 42, vihr 42, vas 40, ps 30, kd 25, r 20. Siis RKP, mars kavereita kyselemään!

Verkostoanalyytikolle mielenkiintoista on edellämainittujen lisäksi puolueiden väliset kaverisuhteet. Kuvassa olivat kansanedustajat sijoittuneet selkeästi kaveriporukoihin. Mitä keskemmällä henkilö on, sitä useammassa kaveriporukassa tällä on kavereita. Kaveriporukat näyttävät muodostuvan puoluerajojen mukaisesti.  Silmiin pomppaa RKP:n ja Perussuomalaisten kaverisuhteiden puute.  Alla olevassa kuvassa on visualisoitu puolueiden välisten kaverisuhteiden lukumäärä (viivan paksuus ja luku vastaavat kaverisuhteiden lukumäärää).

Määrällisesti demareiden ja kokoomuksen välillä on eniten kaverisuhteita. RKP ja Perussuomalaiset eivät ole kovinkaan läheisissä väleissä keskenään, mutta Vihreiden ja KD:nkään välillä ei liiemmin kaveripyyntöjä ole lähetelty.

Kiitos Teemo Tebestille, joka auttoi kaivamaan kansanedustajien yhteystietoja. Jos joku haluaa itse kokeilla kansanedustajien kaverisuhteiden visualisoimista, tässä tiedosto. Verkostot on visualisoitu Gephillä, ja apua visualisointiin voi hakea näiden ohjeiden loppupäästä.

Jos kiinnostaa tietää enemmän, mitä Facebookissa ja sosiaalisessa mediassa tapahtuu, käykää kirjautumassa Sometrik-palvelun betaversioon (maksuton eikä vaadi mitään asennuksia).

twitter: jattipaa

www.verkostoanatomia.fi

facebook: http://www.facebook.com/pages/Verkostoanatomia/189756439160

Advertisements

18 Responses to “Kansanedustajat Facebookissa – kuka on kenenkin kaveri?”

 1. Sari Says:

  Olli, kiitos taas hienosta analyysista!


 2. […] this could be interesting – looks like you can test to see if a friendship exists given two Facebook user IDs. Rate […]

 3. Pasi Says:

  Koitappa vielä poistaa eduskuntaryhmän koon vaikutus, kiitos!

 4. Teemo Tebest Says:

  Loistavaa loistavaa, tuli tämän casen perusteella taas innostuttua itsekin leikkimään Gephillä.


  • Siinä on valmis datasettikin. Asiasta keskusteltaessa on jatkoanalyysin tarvetta noussut esille esim. miten on “omantunnon kysymyksissä” eduskunnassa äänestetty ja onko kaverisuhteella yhteyttä asiaan.

   • Teemo Tebest Says:

    Kokeilin pyöritellä hieman myös tätä settiä, mutta innostus Gephillä pyörittelyyn kumpusi enemmänkin keräämästäni Twitter-datasta.


 5. Hienoa, Olli (jälleen)! Kiinnostava on juuri tuo jälkimmäinen kuva (kunhan ryhmän koko saadaan riittävästi huomioitua). Minkäköhänlainen on kaverisuhteiden evoluutio: miten presidentinvaalit vaikuttivat? Entä miten FB-kaverisuhteilla vahvistettiin yhteisen hallituksen rajoja esim. vasemmiston ja kokoomuksen välillä? Mikä puolue on suhteellisesti suosituin “kaveri”?

 6. JussiR Says:

  Kiitos hienosta graafista! Hieman teknisempi kysymys: olen itsekkin koodaillus Facebookin open graph apin kanssa ja olen ymmärtänyt että sen kautta on mahdollista saada vain käyttäjän omat kaverit näkyville. Kokeillessani FQL:n kahden ihmisen kaverisuhteen testausta saan tuloksesi aina:

  ..riippumatta siitä minkä arvon laitan käyttäjien uid1:een ja uid2:een. Pitäisikö kaverisuhteen testaaminen tämän vanhan API:n kautta tosiaan edelleen toimia?


  • Kiitos!

   Graph API:sta saa onneksi vain omat kaverit esille, eli tehdäksesi vastaavan analyysin, sinun pitää tietää henkilöiden uid:t etukäteen.

   Jos henkilöt eivät ole kavereita, FQL palauttaa tyhjän kentän. Olet varmaan kokeillut sitä kahden varmasti kavereita olevan uid:n kanssa?

 7. JussiR Says:

  Kiitos, nyt sain toimimaan! Luulin testanneeni, mutta ilmesesti aiemmassa urlissani oli virhe, sillä sain aina vain tyhjiä kenttiä.


 8. Hyvä! Voinko kysyä, mihin ajattelit kyselyä käyttää?


 9. Olisiko tuosta puoluekuvasta mahdollista tehdä sellainen, missä viivojen paksuudet skaalataan suhteessa kahden puolueen maksimilinkkimäärään?

  Siis siten, että kun Vihreissä on 10 edustajaa ja jossain toisessa puolueessa 15, niin näiden välisiä linkkejä on maksimissaan 150. 150 linkkiä olisi sitten maksimipaksuudella ja 75 linkkiä puolikas tästä.

  Tällä tavalla saisi jotenkin hahmoteltua sen mitkä puolueet ovat kuinka hyvissä väleissä minkä puolueiden kanssa. Tuo nykyinen kuva kertoo enemmän siitä, mistä puolueista löytyy linkkejä mihin puolueisiin, jos pitää saada asioita säädettyä (joka sekin kuvaa jotain hyödyllistä).


  • On mahdollista, mutta käsipelin työlästä. Avaa tiedosto gephissä ja mene Data Laboratory-välilehdelle. Siellä on lueteltu kaikki 3525 eri yhteyttä, joihin pitäisi sitten syöttää kuvailemasi arvo (aivan oikein laskettu, verkostoanalyysissä tuota kutsutaan tiheyden laskemiseksi) vaikkapa Label-sarakkeeseen.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: