Vaalivalvojaiset twitterissä visualisoituna

18/04/2011

Kerran neljässä vuodessa Suomessa muistetaan, että kansanedustajatkin voivat vaihtua. Perinteiset tv:n vaalinvalvojaiset ovat tuttua kauraa, mutta twitterissä sen kuuluisan “kansan” keskustelua pystyi seuraamaan tagillä #vaalit2011, joihin perinteiset mediatkin tarttuivat. Esim. Yle julkaisi tweettejä teksti-tv:ssä ja Nelonen omilla nettisivuillaan. Miltä siis illan tweetit kokonaisuudessaan näyttivät?

Kuvassa pallon ja nimen koko vastaa mainintojen lukumäärää ja värin tummuus aktiivisuutta mainita joku toinen (tarkempi, zoomailtava ja haettava kuva tästä). Eniten mainintoja saivat @yousifabdullah (131 mainintaa), @eskoseppanen (50)  ja @jykin (49). Aktiivisin mainitsija oli @oolatus. Kaiken kaikkiaan twiittaajia oli 1808  ja joku toinen tweettaaja mainittiin 2809 kertaa. Kuva ei kuitenkaan kerro tweettausten dynamiikkaa. Dynaamisen verkoston analyysiin tarvitaan toiset menetelmät ja tässä visualisointiapuna toimii video.

Yllä olevassa videossa on kuvattu tweetit ja niiden sisältämät maininnat klo 19.30-00.05 välisenä aikana viiden minuutin välein. Kuvassa yhteys tarkoittaa mainintaa (kaikki, missä on @merkki ja nimi) ja video muodostaa kertymän koko illan aikana tapahtuneista tweeteistä. Videossa pallon koko ja nimen kirkkaus vastaa saatujen mainintojen lukumäärää. Videossa vain sellaiset tweettaajat, jotka mainitsivat jonkun ja jotka itse mainittiin (379 tweettaajaa, 1201 mainintaa).

Voimme näin verkostoanalyysillä voi nopeasti löytää keskeiset toimijat monimutkaisista vuorovaikutuskuvioista. Voimme myös näin hahmottaa twitterin viestivirtaa luonnollisemmaksi. Visualisoimalla tweetit tilanne ja toimijat hahmottuvat nopeammin ja samalla voidaan selvittää, ketkä oikein keskustelevat. Uskoisin, että seuraavissa vaaleissa meillä on jo käytössä reaaliaikainen tweettien seuranta ja visualisointi, jonka avulla toimittajat ym. voivat poimia puhetta aiheuttavia teemoja jo lähetyksen aikana.

www.verkostoanatomia.fi

facebook: http://www.facebook.com/pages/Verkostoanatomia/189756439160

twitter: jattipaa

Tiedot kerätty NodeXL:n kätevällä skriptillä ja visualisoitu Gephillä

Advertisements

2 Responses to “Vaalivalvojaiset twitterissä visualisoituna”

  1. Timo K Says:

    Wau! Piti zoomailla ja löysinpä itsenikin kuvasta 🙂 Verkostoanalysoinnille löytynee jatkossakin käyttöä ja uusia sovelluskohteita.


    • Kiitos! Seurailehan blogia, yritän keksiä vähän kaikesta sen verkostonäkökulman.

      Tuttuja voi muuten hakea pdf:stä (kohta “tarkempi kuva tästä”) lukuohjelman hakutoiminnolla.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: