Eduskuntavaalit – puolueiden samankaltaisuudet

11/04/2011

Edellinen kirjoitukseni aiheesta herätti kiinnostusta: miten puolueiden ehdokkaiden mielipiteet Ylen vaalikoneessa (Jens Finnäs – Dataistin louhimana). Esim. Suomen Kuvalehti ja Veikko Eranti mainitsivat kirjoitukseni kuten myös Juha Törmäsen hyvän analyysin Helsingin Sanomien vaalikonedatasta. Antti Poikola on kerännyt vaalidatan mm. visualisointiin liittyviä aineistoja.

Tässä on hieman toisenlainen kuva eri puolueiden ehdokkaiden sijoittumisesta suhteessa toisiinsa ja heidän yhteydet toisiinsa. Sivun alalaidasta löydät pdf:t kaikista kuvista, niitä voi zoomailla ja käyttää nimessä hakutoimintoa. Näin voit selvittää, missä joukossa oma ehdokkaasi seisoo. Selitykset kuvan muodostamiselle löytyy edellisestä kirjoituksestani ja sen kommenteista.

Kuvassa erottuu erilaiset värivyöhykkeet, joissa yhteyksiä eri puolueiden välillä ja sisällä löytyy enemmän. Verkostoanalyysillä voimme selvittää, mitkä puolueet ovat samankaltaisimmat – tai pikemminkin, minkä puolueiden ehdokkaiden mielipiteet ovat samankaltaisimmat ja mikä on puolueen sisäinen yhtenäisyys.

Kuvassa viivan paksuus ja tummuus viittaa siihen, paljon puolueiden ehdokkaiden vaalikonevastaukset keskimäärin ovat samankaltaiset. Esim. Perussuomalaisten ja Vapauspuolueen ehdokkaat ovat vastanneet keskimäärin 12 kysymykseen samalla tavalla, mutta SKP:n ja Kokoomuksen ehdokkaat vain viiteen kysymykseen samalla tavalla. Mielenkiintoista on, että Vasemmistoliiton ehdokkaat ovat keskimäärin SKP:n kanssa enemmän samaa mieltä kuin keskenään. Puolueiden sisäistä yhtenäisyyden tilaa kuvaa varjo jokaisen puoluepalluran alla.

Alla olevassa kuvassa on kuvattu puolueen sisäistä yhtenäisyyttä ja samojen vastausten lukumäärän hajontaa (viiva laatikon ylä- ja alapuolella esittää hajonnan ylä- ja alarajat). Koko aineisto ja lukuohjeet löytyy tästä.

Nykyisistä eduskuntaryhmistä suurin yhtenäisyys löytyy Vasemmistoliitolta (keskim. 15,5 samaa vastausta) ja suurin erimielisyys RKP:ltä. Eniten sisäistä mielipiteiden hajontaa löytyy Piraattipuolueelta ja sisäistä yhtenäisyyttä SKP:ltä.

www.verkostoanatomia.fi

facebook: http://www.facebook.com/pages/Verkostoanatomia/189756439160

twitter: jattipaa

Liitteet:

Kaikki vastaajat ja yhteydet

Kaikki vastaajat ilman yhteyksiä (tarkka ja lukukelpoisempi kuva)

Verkostot visualisoitu Gephillä

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: