Eduskuntavaalit – ehdokkaiden mielipiteet kartalla

06/04/2011

Mielipiteitä on monenlaisia, varsinkin eduskuntavaalien ehdokkailla. Näitä mielipiteitä sitten kartoitetaan isolla kasalla vaalikoneita. Yksi ilo vaalikoneista on, että niiden avulla voidaan louhia ja yhdistellä tietoa eri lähteistä. Ehdolla.org on kerännyt tällaista avointa dataa ja tämän analyysin tulokset perustuvatkin Jens Finnäsin (Dataist) aineistoon Ylen vaalikoneesta.

Vaalikoneessa ehdokkaat vastaavat kysymyksiin yleensä asteikolla “täysin samaa mieltä — täysin eri mieltä”. Ajatelkaamme, että sama vastaus samassa kysymyksessä kahden ehdokkaan välillä tarkoittaa samansuuntaista mielipidettä – eräänlaista yhteyttä kahden toimijan välillä. Jos näitä samoja mielipiteitä kertyy vaikkapa 15 vastausta 30:stä (lähes kaikki Ylen vaalikoneeseen vastanneet vastasivat ainakin 30 ensimmäiseen kysymykseen), voidaan ajatella, että kahden ehdokkaan mielipiteillä on vahva yhteys. Näitä yhteyksiä voidaan tutkia verkostoanalyysillä.

Tällä ajattelulla loin seuraavan kartan, jossa on 1800 ehdokkaan mielipiteet laitettu kartalle niin, että yli 15 samaa mielipidettä omaaville on merkitty yhteys. Visualisointi Gephillä. Mitä enemmän ehdokkaiden samankaltaisilla ehdokkailla on keskinäisiä yhteyksiä, sitä lähemmäs toisiaan niiden vastaukset sijoittuvat kartalla: ne muodostavat verkoston tihentymiä, klustereita.

PÄIVITYS: kuvassa nyt selkeämmin toisistaan erottuvat värit.

Itse yhteyksiä ehdokkaiden välillä ei näy (tekisi kuvan sekavaksi), mutta selkeät trendit ovat havaittavissa: vasemmistopuolueet (poislukien SDP) ovat hyvin samanmielistä sakkia. Vihreät ovat lähempänä vasenta laitaa kuin oikeaa, ja demareiden mielipiteet ovat oikeastaan poliittista keskustaa. Protestipuolueilla alhaalla (m.l. persut) on hyvin paljon samankaltaisia mielipiteitä keskenään. Porvaripuolueet ovat mielipiteidensä puolesta samoilla linjoilla.

Mielenkiintoinen erottelu oikeisto-vasemmisto -vaaka-akselin kanssa on ylhäältä-alas liberaalius-asteikko. Jyrki Kasvin blogissaan esittämä karttaluonnos osuu yllättävän lähelle vaalikoneiden vastauksia. Erona vain, että Kristillisdemokraattien sijoitus osuu samoille linjoille Perussuomalaisten kanssa.

Mitä tästä opimme? No, ensinnäkin, että avoin data kannattaa: meitä kaikkea koskevan tiedon asettaminen joukkojen saataville tuottaa varmasti uusia näkökulmia. Toisekseen, vaikka puolueohjelma lupaisi mitä, saman puolueen ehdokkaiden mielipiteissä on enemmän tai vähemmän hajontaa. Monen puolueen ehdokkaiden mielipiteet kulkevat samoilla laduilla enemmän muiden kuin oman puolueen kanssa: siitä enemmän seuraavassa blogimerkinnässä.

www.verkostoanatomia.fi

facebook: Verkostoanatomia

twitter: jattipaa

Itse yhteyksiä ei näy (tekisi sekavaksi), mutta selkeät trendit ovat havaittavissa (mikäli saat legendistä selvää): vasemmistopuolueet (poislukien sdp) ovat hyvin samanmielistä sakkia. Vihreät ovat lähempänä vasenta laitaa kuin oikeaa ja demareiden mielipiteet ovat oikeastaan poliittista keskustaa. Protestipuolueet alhaalla (m.l. persut) jakavat hyvin paljon mielipiteitä keskenään.
Advertisements

37 Responses to “Eduskuntavaalit – ehdokkaiden mielipiteet kartalla”

 1. Jens Finnäs Says:

  Wow. Mahtavalta näyttää.

  Edustaako siis jokainen “sama mielipide” edgen Gephissä?


 2. Kiitos aineistosta! Koko analyysissä kyllä, tuohon on merkitty yhdeksi yhteydeksi kaikki, joilla yli 15 samaa mielipidettä (omalta koneelta loppuu puhti jos kaikki yhteydet ovat läsnä samaan aikaan).

 3. Pepe Says:

  Perustuuko tuo klustroituminen siis ainoastaaman “samanmielisyyteen” vai onko kysmyksillä joku muukin painoarvo? Ts. “nousevatko” nuo akselit puhtaasti suhteellisen samanmielisyyden pohjalta?

  Onkohan puolueen kannatuksen ja mielipiteiden tiheyden välillä joku yhteys..?

  Tosi hyvä kuva! (Tosin jotkut värit vähän liian samanlaisia)


  • Klusteroituminen perustuu tuon visualisointimenetelmän (force atlas) ominaisuuksiin: mitä enemmän kavereilla on samanlaisia mielipiteitä, sitä tiheämpi joukko siitä syntyy. Hieman kuin jousia yhdistäisi toisiinsa: jos yhdeltä suunnasta vetää kaksi jousta ja toisesta 20, päätyy lähemmäs 20 jousta. Eli akselit todellakin nousevat vastauksista (vihreillä enemmän samoja mielipiteitä kuin vihreillä ja vapauspuolueella).

   Teen seuraavan blogimerkinnän noista tiheyksistä, mutta silmämääräisesti ei yhteyttä kannatukseen näy.

   • Pepe Says:

    Pystytkö kaivamaan tuolta esiin jotakin porukkaa, jota yhdistäisi toisaalta heikko puoluekuri, toisaalta samankaltaiset mielipiteet – he voisivat perustaa oman puolueen!


   • Ajattelin seuraavassa blogipostauksessa tarkastella noita puolueiden samankaltaisuuksia, mutta tuo “uudet 20 puoluetta” on loistava idea. Laitan koneen etsimään optimaalisia yhdistelmiä, katson mitä tulee.


 4. Mielipuolisen siistiä! Avoimen datan henkeen, voisitko harkita Gephi-projektien jakamista blogimerkintöjen yhteydessä, niin jengi pääsisi nypläämään itse siitä samasta, mihin sinä olet päätynyt?

 5. Johann Says:

  Nyt ois tarjolla HS:n vaalikoneen datakin http://blogit.hs.fi/hsnext/hsn-vaalikone-on-nyt-avointa-tietoa?cmp=tm_etu_blogikaruselli

  Onko saman suuntainen tämän kuvan kanssa ja mitä yhdistelmällä tulee?

 6. Lukija Says:

  Olisi erittäin havainnollista tallentaa tuosta myös harmaasävykuvat, joissa on vain yksi puolue kerrallaan väritettynä. Erottuisivat paremmin?

 7. Johannes Says:

  Hyvin tehty! Olisiko mahdollista selvittää kuka vaalikoneeseen vastaaja on esimerkiksi eniten vasemmassa yläkulmassa?

 8. Simo Tuppurainen Says:

  Saako kunkin puolueiden ehdokkaiden mielipiteistä keskiarvoa? Ts. saisi pallot sen mukaan, missä kukin puolue keskiarvoltaan sijaitsee.

 9. Murrur.fi Says:

  voisiko värejä vielä vähän muuttaa. vihreiden ja keskustan eroa on paljain silmin mahdoton havaita kuvassa. toisesta voisi tehdä tummanvihreän? M11 voisi vetää syaaniksi #00ffff. valitsijayhdistyksen erottuvan vaalean värin voisi heittää jollekin puolueelle sen sijaan…

  tietysti ideaalia olisi jos voisi klikkaamalla valita interaktiivisesti reaaliaikaisesti mitkä puolueet haluaa näyttää =) esim. flash tai javascript + monta kuvaa päällekäin


  • Pyyntöjä tulee aika paljon ja hyviä ehdotuksia nuokin. Suosittelen hakemaan gephin http://gephi.org/users/download/ . Datapaketti löytyy osoitteesta http://dl.dropbox.com/u/7581993/ylevaalikone_gt15_v2.gephi . Siinä on isoin työ tehty, eli laskettu solmujen asemat. Kun olet asentanut gephin (+päivitykset+pluginit) klikkaa File – open project – ylevaalikone_gt15_v2.gephi. Seuraavaksi valitse overview-välilehdellä partition-nodes-choose partition parameter (sivun vasemmassa laidassa) ja kohdan puolue. Siitä voit sitten värejä vaihtaa mieleiseksi. Voit tässä vaiheessa ottaa screenshotin tai siirtyä Preview-välilehdelle. Sieltä valitse edge (poista täppä) ja voit exportata alalaidan napista svg:ksi tai pdf:ksi.

   Kuulostaa monimutkaiselta, mutta oikeasti verrattain helppoa: ei vaadi ohjelmointi- yms. taitoja, vaan kaikki sujuu normaalilla win/mac-logiikalla.

 10. Jussi Says:

  Olisi mielenkiintoista nähdä tästä aineistosta tehty analyysi, jossa kartta olisi jaettu esimerkiksi 10×10 tai 5×5 ruudun neliölle, josta näkyisi kuinka suuri osa minkäkin puolueen kannattajista sijoittuu tiettyyn ruutuun.


 11. Hei,

  Mahtavaa duunia! Idea visualisoinnin selkeyttämiseen: eduskuntapuolueet voisi merkitä visuaalisesti vahvemmin kuin pienpuolueet, esimerkiksi isommat vs. pienemmät pallot tai pallot vs. kolmiot/ristit tms.

  Juuso


  • Kiitos kehuista. Tällä hetkellä nuo pallot ovat ainoa muoto, mitä visualisointiohjelma tarjoaa. Saman puuteen olen itsekin havainnut. Kokoa voi toki muokata.


 12. Todella hienoa työtä!

  Mutta mitä jos koko asetelma “oikeisto-vasemmisto” on vanhentunut? Näkökulmaa vaihtamalla poliittinen tähtikuvio näyttää hyvin erilaiselta. Esimerkiksi tältä: http://j.mp/gmrpgj

  (Vähensin “kohinaa” jättämällä eduskunnan ulkopuoliset puolueet pois ja käänsin akselia.)


  • Kyllä minusta tuossa on edelleen oikeisto-vasemmistoakseli mielipiteissä havaittavissa. Arvo-liberalismi on yksi lisäulottuvuus. Esim. Vihreät sijoittuvat oikeisto-vasemmistossa aika laajalle (vaikkakin hieman enemmän vasemmalle), mutta arvoiltaan samalle vyöhykkeelle. Samaa on havaittavissa Perussuomalaisissa. Onko siis poliittinen kenttä todellakin myllerryksen partaalla?

   Juha Törmänen on tehnyt Hesarin vaalikoneen aineistosta samantapaisen analyysin http://www.loitto.com/tilastot/hsvaalikone11/ , jossa tulokset näyttävät hyvinkin samalta kuin visualisoinnissani, mutta liberaalius-akseli on selkeämpi. Todella mahtavaa olisi lisätä vielä kolmas ulottuvuus, esim. suhtautuminen ympäristöasioihin tms.


   • Kiitos linkityksestä!

    Ainakin Hesarin aineiston perusteella ehdokkaat luokittuvat hyvin vahvasti juurikin kahdessa ulottuvuudessa. Käyttämäni faktorointimenetelmä arvioi myös sitä, kuinka hyvin ulottuvuus selittää ehdokkaiden vastauksia – selitysvoima ulottuvuuksien määrästä riippuen on kuvattu graafisesti tässä: http://www.loitto.com/tilastot/hsvaalikone11/scree.png

    Toisin sanoen ensimmäinen ja toinen ulottuvuus selittävät todella paljon, sen jälkeen loppujen vaikutus on paljon pienempi. Kolmannella ja neljännellä saattaisi ehkä olla vähän selitysvoimaa. Voisi tosin hyvin olla, että toisesta aineistosta kiinnostavia ulottuvuuksia löytyisi enemmän.


   • Hienoa työtä!

    Kahdessa merkitsevässä ulottuvuudessa saattaa olla selityksenä myös vaalikonekysymykset: joku ne kuitenkin laatii. Talous sekä arvoliberaalius tuottavat paremmat otsikot ja helpommat kysymykset kuin vaikkapa ympäristö ja teknologia. Aivan hervottoman hyvä asetelma olisi hakea vastaukset kaikista aihealueisista vaalikoneista, esim. Greenpeacen tms. ja yhdistää ne kaikki. Siinä vaiheessa uusia ulottuvuuksia saattaisi syntyäkin.


 13. Akseli on erittäin selvästi havaittavissa, mutta näyttää kovasti siltä, että se ei muodostu enää ollenkaan siten kuin olemme tottuneet mieltämään jaon vasemmisto-oikeisto.

  Tilalle on tullut muunlainen jakaja kuin työn ja pääoman ristiriita.

  Kolmas ulottuvuus olisi todella kiinnostava lisäys!

 14. Jukka H. Says:

  Tosi siisti ja informatiivinen visualisointi!

  Maallikkoa jäi vielä askarruttamaan että miten ja millä perusteilla tuollaista analyysiä tehdessä eri vastausvaihtoehdot sijoitetaan koordinaatistoon? Ts. miten on päätetty, että tämä asia on oikeistolaista ja tuo vasemmistolaista?


  • Kiitos!

   Itse en ole sijainteja määrittänyt, eikä eri vastausvaihtoehtojen suhdetta pääomaan ole arvotettu. Analyysissä on vain otettu huomioon, että jos kaksi henkilöä vastaa samaan kysymykseen samalla tavalla, heillä on yksi yhteys. Eli jos Liisa ja Pertti vastaavat kysymykseen “Mitä mieltä olet ydinvoimasta?” vaihtoehdon B, voidaan heidän mielipiteillään katsoa olevan yhteys. Samalla tavalla käydään kaikki kysymykset lävitse, ja jos Liisa ja Pertti ovat vastanneet kaikkiin samalla tavalla, voidaan heidän mielipiteillään katsoa olevan hyvin vahva yhteys. Sitten verrataan Liisan ja Pertin vastauksia kaikkiin 1800 vastaukseen, ja katsotaan ketkä ovat vastanneet keskimäärin samalla tavalla. Heidän keskinäinen sijaintinsa määrittyy sitten kaikkien vastausten perusteella: Pertti ja Liisa ovat lähekkäin, samoin kuin muut samalla tavalla vastanneet. Kartan oikealla puolella olevat ovat vastanneet keskimäärin enemmän samalla tavalla keskenään kuin he vasemman laidan kanssa. Selventikö yhtään?

   • Jukka H. Says:

    Aika paljon. Ymmärsin siis, että analyysissä ei oikeastaan oteta ollenkaan kantaa vastausten sisältöön, vain niiden samankaltaisuuteen. Jotenkin kai kuitenkin (en tunne ko. softaa) arvotaan ainakin se, mille puolelle mikäkin ryväs lopulta asettuu; kai kuva voisi olla myös ylösalaisin tai peilikuvansa.


   • Kyllä, olet oikeassa, kuva voisi olla ylösalaisin tai peilikuva. Solmujen sijainti suhteessa toisiinsa ei tosin muutu miksikään; perinteiset “oikeisto”-puolueet tuntui järkevältä sijoittaa oikealle.


 15. Todella selkeaa tietoa kuvan avulla… mielenkiintoista verrata eri puolueita.

 16. Stefan Parviainen Says:

  Mitä kuvassa esiintyvät prosentit tarkoittavat?


 17. […] ei ole julkaissut dataa, mutta se ei ole estänyt Jens Finnäsiä kaivamasta sitä dataa esiin ja verkostoanatomiaa analysoimasta sitä. Haloo YLE! Tässä olisi julkisen palvelun […]

 18. apoikola Says:

  Vedin yhteen tätä vaalikonedatan ympärille syntynyttä kuhinaa: http://www.ehdolla.org/2011/04/avoimen-vaalikonedatan-lyhyt-historia/

  Neulasia -blogissa on pohdittu mitkä kysymykset Hesarin vaalikoneessa asettuvat lib-kons -akselille http://neulasia.wordpress.com/2011/04/09/mitka-mielipiteet-ovat-liberaaleja-vaalikoneakselilla/

  Jäljelle jää oma kysymykseni liittyen Juha Törmäsen ja verkostoanatomian käyttämien menetelmien eroihin:

  -Entä miten tämä interaktiivisen poliitikkokartan ja @Jattipaa:n tekemän (YLE:n vaalidataan pohjautuvat) verkostoanalyysin menetelmät erovat toisitaan (tulokset ovat varsin samansuuntaisia).


 19. Lisäsin tämän sinun Gephi datasetin ehdolla.orgiin http://www.ehdolla.org/ kohtaan Vaalikonedata


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: