A2 Teema: Netti-ilta – ketkä oikein puhuivat?

04/04/2011

Ylen A2 Netti-ilta, aiheutti paljon pöhinää: mm. Kari Hintikka, Vesa IlolaJouni JunkkaalaTuija Aalto ja Twinners (kokosi myös muita asiaa käsitteleviä blogeja) siirsivät twitter-keskustelua myös blogeihin. Samaan vaunuun itsekin hyppäsin omalla twitter-keskusteluiden visualisoinnillani.

Kaiken kaikkiaan twiittaajia oli kolmen tunnin aikana 621. Eniten mainintoja saivat @kittikatti, @jyrkikasvi ja @selim22.  Itselle tulee tästä tosin uusi kysymys: olivatko nämä keskeisiä siksi, että heillä oli hyvää sanottavaa (mitä en kiellä) vai siksi, että muut #a2ilta-tagilla twiitanneet seuraavaat heitä muutenkin. Selvittelin asiaa verkostoanalyysin avulla: miten #a2ilta-tweettaajat seuraavat toisiaan?


Yllä olevassa kuvassa on haettu kaikki 621 #a2ilta-tagia käyttäneiden keskinäiset seuraajasuhteet (haku NodeXl:lä ja visualisointi Gephillä). Nimen suuruus vastaa seuraajien lukumäärää ja värin tummuus seurattavien lukumäärää. Huomaamme, että @tuija,@jyrkikasvi ja @alexnieminen ovat seuratuimpia tweettaajia. Alla olevassa taulukossa on oikealla puolella 10 mainituinta nimeä A2 illan aikana ja vasemmalla puolella 10 seuratuinta nimeä #a2ilta-tweettaajista. Huomaamme, että samat nimet pomppaavat edelleen esille.

Kuva muistuttaa kuitenkin sekaista lankakerää, eikä siitä saa pohjarakenteita selville. Verkostoanalyysillä voidaan kuitenkin selvittää millaisia klikkejä verkostoon muodostuu. Klikki tarkoittaa tässä sitä, kuinka monta yhteistä seurattavaa kahdella henkilöllä on. Toiminto on tuttu esim. Facebookista, jossa ihmisiä väijyessäsi FB kertoo kuinka monta yhteistä kaveria teillä on. Mitä useampi yhteinen kaveri, sitä vahvempi linkki voidaan kahden henkilön välillä sanoa olevan. Alla olevassa kuvassa on edellisestä verkostosta otettu otos, jossa jäljellä on enää toimijat, jotka seuraavat vähintään 200 (!) samaa henkilöä. Viivan paksuus viittaa yhteisten seurattavien lukumäärään. Tällaisissa hyvin vahvoissa klikeissä tieto leviää nopeasti, mutta samalla se luo ympäristön, johon valtatodellisuutta vastustavan tiedon on vaikeaa päästä sisään.

Tämän yhden esimerkin perusteella voi alustavasti sanoa, että twitterissä keskusteluita esille nostavat ne, joita jo muutenkin seurataan. Saman havainnon on tehnyt Duncan Watts (kannattaa muutenkin tutustua herran tuotoksiin), joka totesi että parisen kymmentätuhatta tweettaajaa luo puolet koko twitterin sisällöstä.

twitter: jattipaa

www.verkostoanatomia.fi

facebook: Verkostoanatomia

Advertisements

2 Responses to “A2 Teema: Netti-ilta – ketkä oikein puhuivat?”


  1. […] saatavien kvantitatiivisten mittareiden käyttö, esim. TV2-illan aikaiset verkostot, jotta näkee aktiiviset toimijat. Tulikohan yllätyksiä? Samaa itsekin tässä nyt teen, seuraan kun kerran se on helppoa. Näen […]


  2. […] saatavien kvantitatiivisten mittareiden käyttö, esim. TV2-illan aikaiset verkostot, jotta näkee aktiiviset toimijat. Tulikohan yllätyksiä? Samaa itsekin tässä nyt teen, seuraan kun kerran se on helppoa. Näen […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: