A2 Teema: Netti-ilta – twitter-keskustelut visualisoituina

30/03/2011

Eilinen (29.3.2011) Ylen A2 Teema Netti-ilta tarjosi reipasta keskustelua niin studiossa kuin verkossakin (argumentoinnista en sano muuta kuin että korvatkaa puheissa sana “sosiaalinen media” sanoilla “kynä ja paperi”). Twitterissä keskustelua pystyi seuraamaan tagillä #a2ilta, jossa käytiin Suomen mittakaavassa hyvinkin aktiivista keskustelua. Nämä keskustelut voi visualisoida (kuten vaikkapa Egyptin vallankumouksen alla visualisoidut tweetit).

Yllä olevassa videossa on kuvattu tweetit ja niiden sisältämät maininnat (tiedot kerätty NodeXL:n kätevällä skriptillä ja visualisoitu Gephillä) klo 21-24 välisenä aikana viiden minuutin välein. Kuvassa yhteys tarkoittaa mainintaa (kaikki, missä on @merkki ja nimi) ja video muodostaa kertymän koko illan aikana tapahtuneista tweeteistä. Nimen koko vastaa mainintojen lukumäärää ja värin tummuus aktiivisuutta mainita muut.

Eniten mainintoja saivat @kittikatti, @jyrkikasvi ja @selim22. Aktiivisin mainitsija oli @oolatus . Kaiken kaikkiaan twiittaajia oli 621 (125 ei maininnut ketään) ja joku toinen tweettaaja mainittiin 1461 kertaa. Tweettien kokonaislukumäärää en tiedä.

Miksi sitten tehdä näin? Ensinnäkin, verkostoanalyysillä voi nopeasti löytää keskeiset toimijat monimutkaisista vuorovaikutuskuvioista. Toiseksi, twitterin stream ei ole kovinkaan selkeästi hahmotettavissa, jos tweettien lukumäärä kasvaa suureksi. Visualisoimalla tweetit tilanne ja toimijat hahmottuvat nopeammin ja samalla voidaan selvittää, ketkä oikein keskustelevat. Hämärän tekstiviestivirran sijaan ehkäpä tulevaisuudessa reaaliaikainen twiittien visualisointi voisi olla hyvä apuväline kokonaisuuksien hallintaan.

twitter: jattipaa

www.verkostoanatomia.fi

facebook: Verkostoanatomia

Advertisements

5 Responses to “A2 Teema: Netti-ilta – twitter-keskustelut visualisoituina”


  1. Ihan mielenkiintoinen. Tästä on varmasti tulevaisuudessa hyötyä kun keskustelijajoukkoon tulee enemmän diversiteettiä ja massa lisääntyy.


  2. Mehevää työtä! Hienoa että verkostoanalyysin aikajana-ajattelu alkaa rantautua Suomeen. Pitää opetella itsekin jossain välissä 🙂

    btw, saitko talteen #A2ilta-ketjun alusta alkaen? Esm Twapperkeeperissä oli jokin häiriö ja Wthashtagin tallenne alkaa vasta kesken lähetystä.


  3. Kiitos.

    Hain siihen vain tweetti-maininnat, en itse tweettejä. Twapperkeeper sai twitteriltä bullan (http://twapperkeeper.wordpress.com/2011/02/22/removal-of-export-and-download-api-capabilities/), joihin tosin taisi tulla lievennyksiä. En saanut siltikään sieltä mitään ladattua. Harmi, sillä vastaavaa säilöintipalvelua ei ole saatavilla. Mutta, http://code.google.com/p/yourtwapperkeeper/ on olemassa, pitäisi jonkun vaan implementoida se.


  4. […] Verkostoanatomia: A2 Teema: Netti-ilta – twitter-keskustelut visualisoituina Aiheeseen mahdollisesti liittyvää:Sosiaalinen media osa 3 – Twitter […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: