Eduskuntavaalit Facebookissa – kenen kisa?

14/02/2011

Vaalirahajupakan jälkeen julkisuudessa on käyty keskustelua puolueiden kyvystä tavoittaa äänestäjät pienemmällä kassalla. Sosiaalista mediaa on arvuuteltu yhdeksi “halvaksi” kanavaksi. Hinnasta en osaa sanoa mitään, mutta sosiaalinen media antaa mahdollisuuden tutkia puolueiden sekä niiden kannattajien / tykkääjien välistä dynamiikkaa.

Kuten totesin aiemmassa, puolueiden twitter-seuraajia käsittelevässäni postauksessa, sosiaalisen median yksi vahvuus näin tutkijan näkökulmasta on tiedon helppo saatavuus. Twitteristä tietoa saa helposti, Facebookin suhteen pitää nähdä hieman vaivaa, mutta tietoa siitä saa ainakin Suomessa huomattavan paljon enemmän. Vaikka keskustelua on ollut paljon, ovatko tulevat vaalit sosiaalisen median vaalit (Harto Pönkä teki laajan analyysin, Karri Anttila myös perehtyi verkkoläsnäoloon, myös Kairojenkulkija on pohtinut aihetta), voi tiedoista kuitenkin tehdä päätelmiä.

Pelkkiä seuraajalukuja katsomalla ei tule paljon viisaammaksi. Siitä, onko puolueella paljon ainutkertaisia seuraajia tai mitkä puolueet jakavat seuraajansa, saadaan kuitenkin tietoa. Mukana on paljon sellaisia, jotka seuraavat kaikkia puolueita, mutta myös sellaisia, jotka seuraavat vain muutamaa tai yhtä. Näiden tietojen ja verkostoanalyysin avulla voidaan laskea eri puolueiden suhteellinen sijainti toisiinsa nähden – kenen kanssa äänistä taistellaan.

Huomaamme, että Keskustan ja Kokoomuksen tykkääjät ovat samankaltaisia. SDP:n ja Kokoomuksen välillä käydään myös kisaa äänestäjistä. Vihreät ja Vasemmistoliitto ovat taistelupari, kuten ovat myös Kristillisdemokraatit ja Perussuomalaiset. Nimen koko vastaa tykkääjien lukumäärää ja pallon väri ainutkertaisten tykkääjien lukumäärää: mitä tummempi väri, sitä enemmän tykätään vain ja ainoastaan k.o. puolueesta.

Jostain syystä en saanut Muutos 2011 -puolueesta tykkääjiä irti 500 enempää, vaikka niitä sivujen mukaan niitä on yli 2300. Puolueen asema ja koko eivät tästä syystä ole kovinkaan vertailukelpoisia.

Yhteensä kaikilla puolueilla on 26073 tykkääjää, joista 1065 on samoja. Käytännössä tämä tarkoittaa, että “Tykkää”-nappia klikkaa vain sellainen, joka tykkää vain yhdestä puolueesta. Uteliaat voivat siis käydä katsomassa yksittäistä puolueen sivua, mutta tykkäämiseen Suomessa on yllättävän iso kynnys. Puolueiden viestinnässä tämä tarkoittaa, että Facebookin kautta tavoitat suoraan jo aatteen omaksuneet, mutta yleisesti politiikasta kiinnostuneita on vaikeampi tavoittaa.

www.verkostoanatomia.fi

Facebook: Verkostoanatomia
twitter: jattipaa


Seuraajat puolueittain (tiedot kerätty 7.-14.2.2011, joten ovat jo nyt varmaan vanhoja):

Perussuomalaiset 5922
Piraattipuolue 3252
Vihreät 2889
Vasemmistoliitto 2871
SDP 2786
Kokoomus 2667
Muutos 2011 2354

Keskusta 1794

RKP 1260
Kristillisdemokraatit 997
Suomen kommunistinen puolue 488
Vapauspuolue 275
Itsenäisyyspuolue 195
Köyhien asialla 154
Suomen senioripuolue 27
Kommunistinen Työväenpuolue    n.a.
Suomen Työväenpuolue    n.a.

 

Kuva tehty Gephillä

Advertisements

16 Responses to “Eduskuntavaalit Facebookissa – kenen kisa?”

 1. Elena Says:

  Jostain syystä Vihreistä tykkääjiä on vertailussasi noin tuhat vähemmän kuin todellisuudessa (fanimäärä ei ole noussut viimeisen viikon aikana radikaalisti, joten siitä ei ole kyse).


 2. “Facebookin suhteen pitää nähdä hieman vaivaa –”

  Ei tarvitse enää kauheasti nähdä vaivaa, sillä olemme avanneet aika kauan sitten palvelun nimeltä Sivulista. Seuraajamäärät puolueittain ja eri ehdokkaiden osalta voi tarkistaa livenä Sivulistalta (http://sivulista.fi/). Klikkaa esim. puolueen nimeä, niin näet tilastokäyrää, miten määrä on kehittynyt.


  • Kiitos linkistä, vaikuttaa mielenkiintoiselta. Tarkoitin “vaivalla” verkostodatan hankintaa, suorat luvut toki saa irti helpommin. Mielenkiintoista olisi tehdä vastaava analyysi kaikkien ehdokkaiden kesken: kenen kanssa kisaat äänistä. Ajankohtaiseksi se tosin tulee, kun ehdokaslistat ovat valmiit.


  • Ja olisipa hyvä, kun vielä aamulla ymmärtäisi, että oma viesti ei ratkaise alkuperäistä ongelmaa. Kylläpä kaipasin kommentin muokkausmahdollisuutta 😉

   On tosiaan ongelmallista tarkistaa, seuraako sama käyttäjä monta puoluetta Facebookissa. Jos seuraa, niin silloinhan jollain puolueella saattaa olla tykkääjiä vain siksi, että toisten puolueiden kannattajat haluavat pitää silmällä, mitä kyseisessä puolueessa tapahtuu – tai ainakin sitä julkista virtaa, jota puolue julkaisee omalle seinälleen.

   Uskoisin, että vastaavaa on myös yritysten profiileissa eli käyttäjä alkaa “tykätä”, vaikka tosiasiassa ei välttämättä tykkää yhtään, haluaa vain “seurata”. Ehkä tähän tulee vielä Facebookilta joku päivä muutos. Se saattaisi lisätä myös seuraajien / tykkääjien määrää, koska olisi neutraalimpi vain ilmoittaa seuraavansa jotain yritystä kuin, että aina pitää “tykätä”. Sama koskee puolueita.


   • Teen parhaillaan päivitystä kartalle (ohjelmiston uusi versio toimii tehokkaammin), mutta tuossa nykyisessä versiossa päällekkäisiä tykkääjiä oli tuhatkunta. Käytännössä siis hyvin vähän, mistä päästäänkin tuohon – ainakin suomalaisittain – ongelmalliseen tykkäykseen. Kuten sanoit, mielenkiinto ei todellakaan ole aina ‘like’.

 3. Arto Says:

  Pystytkö avaamaan yhtään, kuinka olette saaneet kerättyä tietyn puolueen fanit ja näiden suhteet toisiin puolueisiin? Olen tässä aamun yrittänyt tätä miettiä, ja en ole keksinyt kuin brute-forcella hakata Facebookia (fanisivuja ja käyttäjiä), mutta tämäkin vaatisi useita päiviä.


  • Fanit haettiin omatekoisella beta-softalla. Suhteet muihin yhdistelmällä NodeXL + Gephi.

   • Arto Says:

    Mutta pystytkö yhtään avaamaan tuota teidän softan toimintalogiikkaa? Hakkaako se fanisivua ja yrittää hakea sieltä mahdollisimman monta eri fania, vai käytättekö esim. jonkun sovelluksen käyttäjäkantaa hyväksenne ja pollaatte käyttäjiä ja käyttäjien kaverilistoja? Voit vastata myös sähköpostilla mikäli metodi on liian karu julkisuuteen 🙂


   • Datan haimme FB:n graph API:n takaa http://developers.facebook.com/docs/reference/api . Eli ei siis mitään käyttäjäkantoja, yms. hämäriä; kaikki kestää päivänvalon.

   • Arto Says:

    En edelleenkään ymmärrä kuinka tuo on mahdollista. page_id -kenttä ei ole indeksoitavissa, ja vaikka olisikin pitäisi sinun olla haettavan sivun admin. Eli käytännössä voitte vain kysyä “tykkääkö matti vihreistä?”, ette “ketkä tykkäävät vihreistä?”. Ihmettelen siis vain mistä löysitte “matin”.


   • Keinot siihen löytyy (edelleen, päivänvalon kestävät), mutta ohjelma on kehitysvaiheessa, eikä vielä julkistuskunnossa.

 4. Jens Finnäs Says:

  Makee. Kiva nähdä, että muita Gephi-faneja löytyy. 🙂


 5. Erittäin mielekiintoisia visualisointeja.

  Olisi mukava nähdä moinen Ruotsin puolueista, niitä on tällä hetkellä 8 vaikutsvaltaista. Ruotsin piraattipuolue ei ole eduskunnassa, mutta varmaankin hyvin edustettuna Facebookissa.


  • Totta, sama vähän kuin Piraattipuolue ja Vihreät twitterissä: molemmilla hyvin paljon seuraajia suhteessa kannatukseen. Tulos kertoo paljon mediasta ja kannattajien internetin käytöstä. Harmi kyllä, tuo menetelmä tiedon hakemiseen FB:stä ei enää toimi, pitää seurata vaihtoehtoisten menetelmien kehitystä.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: