Työmarkkinat tiivistyvät – uusien liittojen vaikutus sopimusverkostoon

18/01/2011

Eräässä aiemmassa postauksessani tutkiskelin eri liittojen välisten sopimusten verkostoja. Työnantajapuolelle on nyt syntynyt uusi liitto PALTA , työntekijäpuolelle Ammattiliitto Pro ja JHL:ään on tullut lisäjäseniä Ennen joulua Suomen lentoliikennettä haittasi Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistyksen lakko, jonka tukilakoista oli pääteltävissä uuden Logistiikka-alan ammattiliiton rajat.

Miltä siis uusi liittomaailma näyttää verkostoanalyytikon silmin?

Kuvassa liiton nimen kokoa kasvattaa sen sopimusten lukumäärä ja viivan paksuutta kasvattaa kahden liiton eri alisopimusten määrä. Kuvan taustalla on viime syksyiset sopimukset Finlexistä. Selvää on, että PALTA:n synty on vastaveto Pro:lle. Näiden kahden saadessa sovinnon aikaiseksi, ovat työmarkkinat vakaat. Entä jos sovintoa ei löydykään? Millaiset vaikutukset verkostovaikutukset lakolla olisi?

Kuvassa on korostettu Pro sopimuskumppanit ja niiden yhteydet muihin. Huomaamme, että mitä enemmän valta on keskittynyt verkostossa harvoille toimijoille, sitä helpommin koko verkoston toiminta häiriintyy. Keskittyneisyys siis lisää verkoston toimivuutta silloin, kun verkosto on vakaa, mutta vaikeuttaa sitä epävakauden aikoina. Tämän perusteella Suomessa on odotettavissa vakaita aikoja, joita rikkoo laajat lakot.

www.verkostoanatomia.fi

twitter:jattipaa

facebook

Visualisoitu Gephillä

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: