Työsopimusten verkosto – tukilakkojen kertomaa

05/12/2010

English summary: The air hostesses and stewards in Finland are on strike. Some railway, postal and transporter unions are planning to stage support strikes. The complex situation in Finnish labor market agreements is visualized in the network map below.

Tällä hetkellä käydään neuvotteluja lentoemäntien ja stuerttien lakon lopettamiseksi. Enempää en mene lakkoon ja sen syihin sisälle, vaan itseäni kiinnostaa tukilakot, joita suunnitellaan jouduttamaan neuvotteluja. Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto, Veturimiesten liitto, Ilmailualan Unioni ja Posti- ja logistiikka-alan unioni suunnittelevat vaikuttavansa Palvelualojen toimialaliiton jäsenen Finnairin toimintaan, jos sopimusta ei saada aikaiseksi. Sinänsä toiminta vaikuttaa loogiselta, kunnes katsoo, miten em. liitot liittyvät sopimusviidakkoon. Finlexin sivuilla on listattu kaikki Suomen liittokohtaiset sopimukset. Yksittäiset sopimukset selviävät helposti, mutta kokonaiskuvaa Suomen työmarkkinoiden sopimustilanteesta ei siitä helposti saa.

Onneksi verkostoanalyysi on keksitty.

Alla olevassa kuvassa on kuvattu liittojen väliset sopimukset siten, että jokainen sopimus muodostaa yhteyden liittojen välille. Kuvassa on suurempi solmun koko vastaa useampaa sopimusta.

Lentoemäntä- ja stuerttiyhdistys on keskellä oikealla . Mielenkiintoista on, ettei AKT:lla, PAU:lla eikä Veturimiesten liitolla ole sopimuksia Palvelualojen toimialaliiton kanssa. Keskustelu on herännyt, onko tässä uuden logistiikka-alan liiton lähtölaukaus. Tuloksena olisi vähemmän toimijoita koko verkostossa ja kaikki verkoston toimijat olisivat vahvemmin kytkeytyneinä toisiinsa. Tämä tarkoittaa sitä, että yhden pienen ammattiryhmän työtaistelut voivat levitä yhä laajemmalle. Käytännössä Suomessa olisi siis luvassa useammin tukilakkosumia. Lisääntynyt tiheys verkostossa ei ole aina hyvä asia (paitsi jos olet verkostossa keskeinen toimija).

@jattipaa

www.verkostoanatomia.fi

Verkosto visualisoitu Gephillä

Advertisements

4 Responses to “Työsopimusten verkosto – tukilakkojen kertomaa”


 1. Aivan parhautta! Edustan itse koulukuntaa, että mitä eksoottisemman näkökulman (tai aineiston) löytää näennäisesti triviaalina pidettyyn asian, se parempi 🙂 Lisää vaan tulkintaa päälle 😉 Tämä olisi jo aivan esm HS-kelpoista kalaa. Tulkinnat ovat toki tulkintoja, mutta nimenomaan niistä näinä aikoina maksetaan.

  Kyllä Suomen Twitter-osaajiakin lienee tärkeätä kartoittaa, mutta jos itse saisin valita, niin enemmän näitä.


 2. Kiitoksia.

  Mielenkiintoista tuossa uudessa logistiikka-alan liitossa onkin se, ettei niillä ole ennestään yhtään yhteisiä sopimuskumppaneita. Tulos siis laittaisi sopimusympäristön aivan uuteen uskoon (teen “what-if”-kuvan, jahka ehdin).

  Eroa tällaisen ja twitterkartoitusten välillä on aika monta työtuntia. Jos ideoita tai aineistoa löytyy, niin voihan näitä porukallakin vääntää.


 3. Tämä kiinnostaisi varmasti isompaakin kohderyhmää, joten postasin linkin FB-ryhmäämme, kun et itse ollut vielä laittanut. Peukutusta siis täältäkin! 🙂

  Jotain yhteistyökuviota voitaisiin tosiaan kehitellä jossakin vaiheessa.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: