Väyrynen kaiken keskellä (taas): Suomen hallitusten 1917-2010 sosiaalinen verkosto

29/10/2010

English summary: Finland gained its independence in 1917 and since then, it has had 71 different cabinets. The cabinets have hosted 561 different ministers and they all form a social network through shared cabinet membership. Picture 1 is the network of all of those 561 ministers. Johannes Virolainen has the biggest degree centrality while Paavo Väyrynen has the biggest betweenness score. Picture 2 is sub network of the cabinets since 1991.

Miltei kaikesta saa verkoston, jos oikein yrittää. Jalkapallojoukkueet ja formulatiimit ovat viihdyttäviä, mutta nyt tulevien eduskuntavaalien alla on aika vakavoitua ja kysyä “Minkälaisen sosiaalisen verkoston Suomen itsenäisyysajan hallitukset muodostavat” ja mikä tärkeämpää “Mikä on Väyrysen etäisyys Kekkoseen?”. Jälkimmäiseen voin vastata heti: Paavo Väyrysestä Kekkoseen on kaksi askelta.

Seuraavassa kuvassa on kaikki 561 Suomen hallituksissa toiminutta ministeriä. Yhteys kahden toimijan välillä tarkoittaa, että k.o. henkilöt ovat istuneet samassa hallituksessa. Kuvassa solmun kokoa kasvattaa sen yhteyksien lukumäärä (keskeisyysaste) ja nimilapun kokoa kasvattaa sen asema viestin välittäjänä verkostossa (välillisyys).

Kuvasta voi nähdä (tarkempi kuva pdf:nä), että Johannes Virolainen on keskeisyysasteeltaan keskeisin ministeri mutta Paavo Väyrynen on välillisin. Yleensä tällaisissa aikajanalle sijoittuvissa verkostoissa välillisyysasteeltaan keskeisimmät löytyvät kuvan keskeltä, mutta Väyrysen uran pituus vaikuttanee asiaan. Miltä sitten viimeisten kahden vuosikymmenten hallitusten sosiaalinen verkosto näyttää? Otetaan aloituskohdaksi Ahon hallitus:

Nyt Jan-Erik Enestam, Mauri Pekkarinen ja Olli-Pekka Heinonen ovat keskeisimpiä toimijoita. Välilliset toimijat pystyvät välittämään viestejä erilaisisten ryhmien välillä ja mahdollistavat koko verkoston toiminnan. Näin ainakin siis muissa organisaatioissa.  PDF

Muita mielenkiintoisuuksia koko verkostosta: kaikki ministerit ovat toisistaan keskimäärin 3 askeleen päässä. Suurin etäisyys kaikkien ministerien välillä on 6 askelta. Nykyinen pääministerimme Mari Kiviniemi on mahtavasta Kekkosesta 3 askeleen päässä. Tiedustelut eri toimijoiden Kekkonen-indeksistä (eli etäisyydestä Kekkoseen) osoitteista:

www.verkostoanatomia.fi

http://twitter.com/jattipaa

Verkostot visualisoitu Gephillä

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: